Önceki yazımızda bilgisayar tarihine kısa bir giriş yapmış ve yakın geçmiş olarak değerlendirdiğimiz tarihinin aslında M.Ö. 1000 yıllarında kullanılan abaküse kadar dayandığını belirtmiştik.
Pascal tarafından üretilen ilk mekanik hesap makinası ile yeni bir çağın kapıları aralarınken hemen ardından ikincil bir gelişme daha yaşanıyor ve 1642 yılında toplama ve çıkarma yapabilen bu mekanik hesap makinası Alman matematikçisi olan Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından geliştirilerek 1671 yılında Leibniz Çarkı adı verilen yeni bir aygıt meydana getiriliyor.
Leibniz çarkı, Pascalline (ilk mekanik hesap makinasına verilen isimdir) ‘den farklı olarak toplama ve çıkarma işlemlerinin yanı sıra bölme,çarpma ve karekök alma işlemlerini de gerçekleştirebiliyordu.
_ Leibniz Çarkı _
İki yüz yılı aşkın bir süre yaşanan durağanlık dönemi ardından 1800 lü yıllara gelindiğinde Charles Babbage ciddi çalışmalarıyla yeni bir hareketlilik getiriyor.
Babbage’ın hayal ettiği aygıt matematiksel işlemlerin yanı sıra farklı işlemlerde yapabilecek bir makine yapmanın hayalini kuruyordu. İngiliz hükümetinden de parasal destek sağlayarak uzun süren çalışmaları sonrasında Fark Makinesini 1830 yılında icat etmeyi başardı. Hemen ardından Analitik Makine adını verdiği projesini başlatan Babbage, bu makine de buhar gücünü kullanmayı ve makine çalışmasını otomatikleştirmeyi, ekleyeceği artı yönler ile daha fazla fonksiyon eklemeyi hedefledi. Ancak 1871 yılında projesini tamamlayamadan vefat etti.
_ Fark Makinesi _
Babbage’ın ölümü ile yarım kalan bu proje aslında günümüz bilgisayarlarının temelini oluşturan bir mantıksal bütünlüğü içeriyordu. Bu nedenle Babbage daha sonraları “Bilgisayarın Babası” ünvanını almıştır.
Tasarladığı makinesinde mantıksal işlem birimi, veri depolama birimi ve giriş çıkış üniteleri kullanmayı planlayan Babbage kaba modeli ile bilgisayarın temel birimlerinin hayalini kurmuş oldu.
Bu proje içerisinde Babbage ile birlikte çalışan Ada Lovelace Analitik Makine projesine ait notlarını 1843 yılında derledi, 36 yaşında öldüğünde ise geriye Lovelace’in notları kalmıştı.
Bir sonraki yazımızda Mark-1 ve Eniac ile hızlanan gelişimi sizlerle paylaşacağız.
2023 © Layer Sistem Ltd. Tüm Hakları Saklıdır.