Abaküs’ten Bilgisayar’a Uzanan Yolculuk – 3

Bu yazımızda da bilgisayarın tarihçesine kaldığımız yerden yani Mark – I den devam ediyoruz.

1890 yılına gelindiğinde Amerikalı istatistikçi Herman Hollerith nüfus sayımında kullanılmak üzere geliştirdiği bir makinenin aktif olarak kullanımına başlanmış oldu. Hollerith’in geliştirdiği bu makine J.M.Jaquard’in 1806 yılında kullandığı kart sistemini kullanıyordu. İnsan müdahalesi ile çalışan yarı otomatik Mark -I üzerine takılan kartları verilen bilgiye göre delerek bilgiyi kaydediyor, bu bilgiyi kart üzerinden yeniden okuyabiliyor ve kullanabiliyordu. Geliştirilen bu makinenin bir önceki kart okuma sistemine göre avantajları olmasına rağmen istendiği gibi bir hız ve verimlilik (doğru sonuca ulaşma) sağlayamamıştı.

Her ne kadar beklenenden daha az verimli olsa da Mark – I ile kullanılan delikli kartlar sayesinde seçim sonuçları istendiği kadar okunabildiğinden farklı parametreler ile farklı değerlendirme sonuçları alınabildiğinden ve sayımın değerlendirme süresini dörtte üç oranında kısalttığından bu anlamda ciddi bir katkı sağladığı da inkar edilemeyecektir.

IBM’in doğuşu

1896 yılında Herman Hollerith Mark -I üzerinde yaptığı bazı değişikliklerle seri üretime geçme kararı aldı ve bu amaçla “Tabulating Machine Company” isimli şirket üzerinden üretimi 1896 yılında başlattı. İleride bu firma bir başka firma ile birleşerek IBM adını alacak olan firmadır.

Howard H. Aiken kendisinin tasarladığı ASCC projesi ile yeni kurulan IBM firmasına giderek projesinin sunumunu gerçekleştirdi. Harvard Üniversitesinden gelen Hovard’ın projesi üzerinden yapılan değişiklikler ve genişletmeler sonucunda 1944 yılında IBM tarafından 1944 yılında MARK -I üretimi gerçekleştirilmiş oldu.

mark-I

_ Mark – I _

Mark -I saniyede 5 işlem yapma kapasitesine sahip 18 m uzunluğunda ve 2,5 m yüksekliğinde mekanik bir bilgisayardı. Ancak insan müdahalesi olmadan sürekli olarak hazırlanan bir programı yürüten ilk bilgisayar olarak tarihe adını yazdırdı.

ENIAC Kapıda

Mark -I in üretiminden kısa bir süre sonra Pensilvanya Üniversitesinden John Mauchly 1946 yılında ENIAC ( Elektronik sayısal Hesaplayıcı ve Doğrulayıcı ) isimli bilgisayarı tamamladı.

Bu bilgisayar tamamen askeri amaçla üretilmiş ve top mermilerinin mezillerini hesaplamak için kullanılmıştır.

eniac

_ Eniac _

Mark -I ile kıyaslandığında hızının yaklaşık 1000 kat daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Fiziksel yapısında ise 18.000 adet eletronik tüp kullanılan ENIAC; 150 kwat güce sahip 50 ton ağırlığında bir bilgisayardı. Saniyede 5000 toplama işlemi yapabilen bu bilgisayar 167 m2 lik bir alan kaplamaktaydı.

Bir sonraki yazımızda ise sizlerle Edvac, Univac, IBM 700 serisi ve IBM 1401 ile gelişen mekanik teknojisinin bilgisayarın gelişimine de ne denli katkı sağladığını paylaşacağız.