Abaküs’ten Bilgisayar’a Uzanan Yolculuk – 4

Bir önceki yazımızda Mark -I ve Eniac ile hızla ilerleyen bilgisayar tarihi yanında IBM’in doğuşununda gelişime büyük katkı sağladığını incelemiştik.

Mark -I in üretimi ile hemen hemen aynı yıllarda (1940 ların sonuna doğru) yeni bir bilgisayar üretimi daha gerçekleştirildi. Üretilen bu yeni bilgisayarda matematikçi John Von Neumen’in görüşleri dikkate alındı ve adına EDVAC yani Elektronik Soyut Değişken Otomatik Bilgisayar dendi. Bu bilgisayar Eniac ile kıyaslandığında on kez daha küçük ve yüz kat daha hızlı olmasıyla öne geçti, bu özellikleriyle bile programcılıkta büyük kolaylıklar sağlamış oldu.

edvac

_ EDVAC _

1951 yılında ise Eniac üreticileri tarafından adına UNIVAC denen bir üst bilgisayar üretildi. Bu bilgisayarın en önemli özelliği ise manyetik teyp kullanarak veri depolayan ilk bilgisayar olmasıdır.

univac

_ UNIVAC _

1950’li yıllardan sonra vakum tüpler bilgisayarla sıklıkla kullanılmaya başlanmıştı. Univac ve hemen ardından gelen IBM 700 Serisi bilgisayarlar bu vakum tüpler kullanılarak üretilen elektronik bilgisayarlar olarak tarihe geçmeyi başarmıştır. Ancak vakum tüplerinin dezavantajları da çok fazlaydı. Tüplerin aşırı ısınması bilgisayarın devamlı arızalanmasına neden olduğu gibi, boyutların büyük olması gibi bir başka sorunu da beraberinde getiriyordu. Bu yıllarda program yazabilmek için donanımda kullanılan parçaların çok iyi bilinmesi gerekiyordu, zira program yazmak için makine dili kullanılıyordu.

Transistörlerin Devri Başlıyor

1947 yılına gelindiğinde transistörler nihayet bilgisayar sektörüne de dahil olmaya başladı. Transistörler vakum tüplerine oranla daha az enerji harcıyor, daha az yer kaplıyor ve fazla ısınımıyordu. İlk olarak Philco Transac S-200 IBM 1401 seri olarak isimlendirilen bilgisayar üzerinde kullanılmıştır.

1960’dan sonra ise entegre devreler üretilmeye başlandı. Entegre devreler ile binlerce transistör bir arada bulunduruluyordu. Bunların kullanılması ile bilgisayarın boyutlarında ciddi oranda bir küçülme, maliyetlerde azalma ve işlem hızında artma sağlanmış oldu. Aynı yıllarda manyetik disklerin üretilmesi de sağlandı, entegrelerin kullanımı ilede merkezi işlem birimleri üretimi başlamımş oldu. Bu özelliklerin birarada kullanıldığı ilk bilgisayarda IBM 360 oldu.

1970’li yılların başlarından itibaren entegre devre teknolojisi gelişmeye devam etti. Gelişim sürecinde entegreler birleştirilerek chiplerin üretimine geçilmiş oldu. Intel 4004 entegrelerin birleştirilmesiyle hızlanan ilk merkezi işlem birimi olarak sayılmaktadır.

1975 yılında piyasaya çıkarılan APPLE I üzerinde klavye ve mouse olmayan ve iki üniversite öğrencisi tarafından üretilen bir bilgisayardır.

1980’li yıllara gelindiğinde ise bilgisayar tarihini şekillendiren ve kuralları koyan en büyük firma olan IBM ilk kişisel bilgisayarın üretimini tamamladı ve 1981 yılında satışa sundu. Kısa zaman içerisinde 1 milyon adet alıcıya ulaşan IBM PC ler sayesinde tüm bilgisayar parçaları IBM uyumlu şekilde üretilmeye başlandı ve tabiki yazılımlarda bu bilgisayarlara uygun şekilde yazıldı.

İlk kişisel bilgisayardan günümüze doğru yaşanan gelişmeler ile son kullanıcı için akılalmaz boyutlara ulaşan teknoloji her geçen gün daha da gelişerek yeni ufuklara doğru yol alıyor.

Bizlerde bu yazılan tarihte son kullanıcı olarak bir bakıma seyirci daha kesin olursak birer tester olarak kalıyoruz diyebiliriz…