Beyin Gücü

IBM geçtiğimiz günlerde, kendi bünyesindeki Ar-Ge altında yer alan bilim adamları tarafından beyinden ilham alan bilgisayar ve çevre gelişimi için girişimlerini başlattıklarını açıkladı.

Yapılacak çalışmalar noktasında hedef bilişsel işlem olacak. Peki nedir bu bilişsel işlem yada en çok bilinen adıyla Cognitive Computing?

Bilişsel işlem algı eylem ve biliş için beynin taklid edilmesini amaçlamaktadır.İnsan beyninde halen tam anlamıyla sırrı çözülemeyen nöron ve sinapsların taklit edilmesi sonucunda oluşturulan neurosynaptic çipler yardımıyla yeni bir bilişim çağı açılması planlanmaktadır. Keza bu uygulama üzerinde son 70 yıldır atılan küçük büyük adımlar mevcuttur. Ancak IBM açıklamalarına göre yürütülen proje son dönemlerde yapılan tüm çalışmalardan daha büyük ve geleceğe damgasını vuracak bir proje olacaktır.

traditional_computersXneurisynaptic_chips

holistic_computing_intelligence

 

Üstte yer alan doğrulamalardan yola çıkacak olursak bir beyin olarak günümüz bilgisayarları, beynin sol lobu gibi dil ve analitik düşünce üzerinde odaklanmaktadır. Günümüz neurosynaptic çipleri ise örüntü tanıma ve duygular üzerinde tıpkı beynin sağ lobu olarak davranmaktadır.

IBM tarafından duyurulan projenin amacı ise tam da bu noktada bu iki işlevselliği bir araya getirebilmektir.

2011 yılında geliştirilen ilk tek çekirdekli çip prototipi bu anlamda büyük katkı sağladığını görmekteyiz. Bu gelişme baz alınarak hazırlanan öngörü raporu ise şu şekilde ;

Programlanabilir Nöron —-> 2011 yılında 256 —-> 2014 yılında 1 milyon

Programlanabilir Sinaps —-> 2011 yılında 262.144 —-> 2014 yılında 256 milyon

Neurosynaptic Çekirdek —-> 2011 yılında 1 —-> 2014 yılında 4096

Standartdışı Çipler

Neurosynaptic Çekirdekler standart çekirdeklerin aksine yalnızca ihtiyaç dahilinde ihtiyaç olan bölümleri kullandırma eğilimindedir. Bu şekilde ise daha verimli ve daha az enerji kullanımı sağlanmaktadır. Yani Neurosynaptic Çekirdekler olay güdümlü olarak çalışmaktadırlar.

Neurosynaptic Çekirdekler için IBM tarafından farklı bir mimari geliştirilmektedir.  Geliştirilen bu mimari ile birden fazla çekirdek aynı network ağında birer nöron olarak görev alabilecektir. Aşağıda bu mimariyi görsel olarak görüntüleyebilirsiniz.

Bu mimaride her bir çekirdek bir diğerine ve mimariye bir ara birim çekirdeği ile bağlanmaktadır. Bu şekilde ise çekirdeklerden herhangi birinin hatalı duruma düşmesi halinde bile genel yapıda bir sorun oluşmamakta ve mimari bütünlüğünü koruyabilmekte ve fonksiyonlarını yerine getirebilmektedir.

new_architecture

Dünyada çığır atan teknolojilere daima önderlik eden IBM in uzun vadedeki hedefi ise bu mimari ile 10 milyar nöron ve 100 trilyon sinaps elde ederek devasa bir yapıyı oluşturabilmektir. Hedeflenen bu yapıda dikkati çeken bir diğer özellik ise bu yapının hacminin yalnızca 2 litre olması ve 1 kwat enerjiye ihtiyaç duymasıdır.

Bu teknoloji ile oluşturulacak yapılar aynı zamanda enerji tüketimindeki minimize sayesinde çevre dostu bir ürün haline de gelmiş olacaktır. Bununla birlikte devasa boyutlardaki cihazlar yerine minimal alanlara ihtiyaç duyan cihazların yolunu açmış olacaktır.

Cognitive Computing ile kullanılan uygulamalar için aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir