28 Aralık 1969 yılında Helsinki, Finlandiya’da doğan Torvalds, Amerikalı bir bilgisayar mühendisidir. Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve aynı zamanda proje yöneticisidir.
Torvalds; Transmeta’daki görevinden ayrılmasının ardından Açık Kaynak Geliştirme Laboratuvarları’nda (OSDL) tam zamanlı olarak Linux çekirdeğini geliştirmek üzerine çalışmaktadır.
Torvalds, Minix adı verilen işletim sistemini kullanırken ihtiyacını karşılayamaması üzerine bu sisteme bazı eklemeler yapmak amacıyla geliştirmeye yönlenmiştir. Ancak Unix tarzinda kişisel bilgisayarlarda da çalışabilecek bir işletim sistemi çekirdeği ortaya çıkarmıştır. Bugün Linux olarak bildiğimiz bu çekirdek pek çok farklı bilgisayar mimarisinde ve tüm GNU/Linux dağıtımlarında kullanılmaktadır.
Bu geliştirmesi ile Torvalds 2012 yılında Milenyum Teknoloji Ödülü’nü almıştır.
Linux’un Yazılma Hikayesi
Torvalds, 1991 yılında Linux u ilk yazmaya başladığında henüz 22 yaşında bir üniversite öğrencisiydi. Ancak bilgisayara ve yazılıma duyduğu merak çok daha öncesine dayanıyordu.
Torvalds henüz 12 yaşındayken Helsinki Üniversitesi’nde İktisat profesörü olan büyük babasının hesaplamalar yapmak için kullandığı bilgisayarın başına geçerek onun kağıda yazdığı küçük yazılım kodlarını bilgisayara aktarıyordu. Bu yıllarda bilgisayar kullanabilmek için aynı zamanda yazılımda bilmek gerektiğinden Torvalds bu şekilde yazılıma aşina olmaya başladı.
Yaşıtlarının farklı eğlencelere yönlendiği yaşlarda o zamanını çoğunlukla bilgisayar başında onu nasıl daha iyi kullanabileceğini araştırıp, öğrenmeye harcayarak geçiriyordu.
1990 yılında Helsinki Üniversitesi’ndeki öğrenciliği başladığında UNIX işletim sistemini kullanmaya ve C dilini tam anlamıyla öğrenmeye başlamıştı. Unix dışında ise Andrew Tanenbaum tarafından tamamen akademik amaçlı bir çalışma olarak yazılan Minix işletim sistemi ile tanışmıştı.
Ancak Minix üzerinde yaptığı bazı işlemlerde eksiklikler görüyordu, ki bu eksiklik ve hatalar akademik amaçlı üretildiğinden kasti olarak yapılmış hatalardı ve yeni geliştiriciler için bir çıkış yolu olması hedeflenmişti. İşte bu hedefi Torvalds gördü ve evdeki kişisel bilgisayarında Minix i kullanmak istedi. Ancak kişisel bilgisayarı bu sistemi desteklemediğinden 1 yıl boyunca birikim yaparak kendisine Intel 386 işlemcili bir IBM Pc satın aldı. Hemen ardından 1991 yılında çalışmalarına başladı.
Torvalds’ın Minix üzerinde değiştirmek istediği en temel yapı Terminal Emulator yazılımıydı, ki bu yazılım üniversitedeki Unix işletim sistemine bağlanmasını sağlayan bir uç birim benzetme yazılımıdır.
Bu yazılımı beğenmeyen Torvalds kendi yazılımını geliştirmek için işe koyulur. Ancak daha başlangıç noktasında yazılımı Minix ten bağımsız olarak direkt bilgisayar donanımı ile konuşarak yazmaya karar verir ve bu şekilde farkında olmadan Linux’un temellerini oluşturmaya başlar.
Kısa bir süre ardından da artık işletim sisteminden bağımsız olarak üniversitedeki Unix sistemine bağlanmayı başarır, ancak geldiği noktada eksik kalan bir nokta vardır ki o da sistemden bir dosyayı kaydetmek istediğinde bunu kendi yazılımı ile gerçekleştiremez, yazılım işletim sisteminden bağımsız çalıştığından kaydetme işlevini Minix üzerine de yönlendirememektedir.
Tam da bu noktada yazdığı yazılım artık yalnızca yardımcı bir programdan öteye geçip bir işletim sistemi çekirdeği olma yolunda ilerlemeye başlar, çünkü dosya kayıt işlemi için Minix in dosya sistemini anlaması ve onunla bir bağlantı kurması gerekmektedir. Bu aşamaya geldiğinde çok daha iyisini yapabileceğini düşünen Torvalds, bunu bir işletim sistemine dönüştürmeye karar verir.
Bu karar aslında yaşadığı dönem ve ortam koşullarında oldukça radikal bir karar; yaşı ve ülkesinin mevsiminde kısa dönem yazı yaşayabilen bir genç olarak Torvalds, Linux u yazabilmek için siyah perdelerle karartılmış bir odada IBM Pc si ile başbaşa 1 yıl geçirmeyi tercih etmiştir.
1991 yılı Eylül ayında Torvalds’ın “Freax” ismini verdiği işletim sistemi çalışır bir yapıya gelmiştir. Aslında bu süreçte o bir işletim sisteminin ihtiyaç duyduğu temel prensipleri ve kuralları kodlamış oldu, henüz sistem üzerinde kullanıcı girişi ardından komut sistemine erişerek kodları çalıştırabildiğiniz bir kabuk yazılım ve C dilinin derleyicisi çalışıyordu.
C derleyicisi ile normal koşullarda pek çok yazılımın derlenerek çalışması bekleniyordu ancak bazı hatalar nedeniyle sistem çok çabuk kendiliğinden çöküyordu. Bunun üzerine Torvalds çekirdeğindeki hataları iyileştirmek ve geliştirmek adına üniversite sisteminde yayınlamaya karar verdi. Kendisine geliştirme sürecinde yardımcı olan Ari Lemke “Freax” ismini beğenmeyerek “Linux” ismiyle yayınlamasını sağladı.
Çekirdeğin yayınlanmasının ardından Torvalds’a geliştirmeler yapabileceği noktalarda pek çok öneri ulaşmıştı, ancak o ilk günkü heyecanını çıkan geliştirme noktalarının fazlalığı nedeniyle kaybediyordu. Aynı dönemde kendi yaptığı bir hata nedeniyle kişisel bilgisayarındaki Minix işletim sistemi çöktü ve elinde yalnızca Linux un çekirdeği kalmıştı. O da Minix i yeniden kurmak yerine tüm günlük işlemlerini Linux üzerinden yürütebilmek için geliştirmelerine devam etti.
1992 yılında artık Linux işletim sistemi günlük tüm işlemleri yapabilecek durumda bir işletim sistemine dönüşmüştü. Bir yıldan daha kısa bir sürede Linux yalnızca bir üniversite öğrencisinin eğlencesi olmaktan çıkarak yüzlerce kullanıcısı ve geliştiricisi olan bir işletim sistemine dönüşmüştü.
Bunun üzerine Torvalds; 0.12 sürümünü GPU (Genel Kamu Lisansı) ile dağıttı. Bu şekilde ticari olarak kullanımına engel olmak istemişti ve başarılı oldu. GPU lisansi ile dağıtım yapıldığı için ticari amaçlı olarak geliştirilen sistemin tüm kaynak kodları yayınlanmak zorunda kalınıyordu. Bu hamlesi ile Linus Torvalds, hayalini başarmış oldu; özgür, katılımcı bir yazılımın gelişimi…
2023 © Layer Sistem Ltd. Tüm Hakları Saklıdır.