Ünlü IBM mucidi olan Dr. John Cohn gelecekte bizleri bekleyen teknolojiler hakkında ipuçları veriyor. Dünyada neredeyse tüm işlemlerin dijital ortama taşındığı günümüzde 2020 yılında dünya da devrim niteliğinde teknolojilerin kullanılmaya başlanacağını belirten Cohn, ufkumuzu genişletecek teknolojilerden kısa dipnotlar geçmeyi de ihmal etmiyor.
IBM tarafından 2012 yılında düzenlenen “Connected 2012 Istanbul” etkinliğine de katılarak ülkemizi ziyaret eden Cohn, önümüzdeki dönemlerin nörobilim olarak adlandırılan ve bilgisayar teknolojisi ile insan beynini buluşturan yepyeni teknolojilerin sinyallerini veriyor.
Cohn yaptığı açıklamada; nörobilim üzerine halihazırda geliştirme süreçleri devam eden pek çok projenin artık son adımlarının atıldığını ve projelerin sonuçlanması ile insan beynine en yakın bilgisayarların 2020 yılında hayatımızın bir parçası olacağını belirtti.
Connected 2012 İstanbul etkinliğinin gözde konuklarından olan Cohn yaptığı sunum ile hayal gücümüzü zorlayacak teknolojilerden bahsetmeyi de ihmal etmedi.
“Toplu iğne büyüklüğündeki örneklerle yüzlerce hastalık, virüs, bakteri ve biyolojik tehditlerle ilgili testlerin “çipler üzerindeki laboratuvarlarda” gerçekleşeceği bir döneme doğru ilerliyoruz” diye belirten Cohn genetik hastalıkların ve DNA’ların daha kolay ve daha az maliyetle anlaşılmasını sağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştıklarına değindi. “Aynı şekilde kişiselleştirilmiş tıp imkânlarının önü açılacak ve antibiyotik tedavisine dayanıklı bakterilerin direncini kırmak ve örneğin Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) gibi çok kritik hastalıklarla mücadele etmek mümkün olacak” dedi.
Ar-Ge çalışmaları alanına her yıl yaklaşık 6 milyar dolar gibi büyük bir bütçe ayıran IBM labaratuvarlarında çalışan binlerce bilim adamı ; bilgisayarların insan beyni yapısında koku, duyu ve davranış kalıplarını algılama üzerine çalışıyor. Cohn sunumunda el yazısını aktif şekilde tanıyan bilgisayarları tamamladıklarını ve bunlara algılama fonksiyonlarını geliştirecek ek özellikler için çalışıldığını da ekledi.
Dijitalleşmenin güncel hayatımızda meydana getirdiği ciddi değişimlere dikkat çeken Cohn; örneklemesini ise IBM Watson teknolojisi üzerinden devam ettirdi ve ekledi ; “Örneğin, üniversitede bir araştırma görevlisi tıp alanında mevcut veya yeni teşhislerin güvenilirliğini değerlendirirken Watson’dan yardım alacak. Bilişsel bilgi işlemde insan dilini anlama ve sorulara yanıt verme yetenekleriyle Watson bir dönüm noktasıdır. İlk etapta Jeopardy yarışması için üretilen Watson sadece 1 yıl gibi kısa bir zaman zarfında ticari alanda da kullanılmaya başladı. IBM çok yakın bir zamanda Watson’un tıp alanındaki çığır açan yansımalarını duyuracak ve bilgi işlemin potansiyeli bizi bir kez daha şaşırtacak”
IBM in ünlü mucidi Dr.Cohn hakkında daha detaylı geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2023 © Layer Sistem Ltd. Tüm Hakları Saklıdır.